Inkomstdeklaration 2 - Så lämnar du in digitalt

Ta del av fördelarna med digital inlämning. Genom digital inlämning slipper du papper, brev och frimärke och slipper oroa dig om deklarationen har inkommit i tid, då du får kvittens direkt efter inlämning.

Inkomstdeklaration 2 består av en huvudblankett (första sidan), samt två huvudbilagor, Räkenskapsschema och Skattemässiga justeringar. För digital inlämning av Inkomstdeklaration 2 krävs att du fyller i första sidan av deklarationen på Skatteverkets hemsida. Det krävs även att du lämnar in bilagorna Räkenskapsschema INK2R samt Skattemässiga justeringar INK2S som .sru-filer genom Skatteverkets filöverföringstjänst.

Innehåll

Fyll i huvudblanketten (första sidan)

Det första steget är att gå till Skatteverkets e-tjänst för "Inkomstdeklaration 2" och välj logga in. Därefter kan du legitimera dig med e-legitimation och du kommer se en översikt över de bolag du kan deklarera för. Där finner du huvudblanketten för Inkomstdeklaration 2.

Inkomstdeklaration 2 - Logga in
Inkomstdeklaration 2 - Logga in

Huvudblanketten fyller du i enligt vår guide här: INK2 Första sidan.

Skapa bilagorna INK2R och INK2S

För att skapa .sru-filer krävs att ditt bokföringsprogram stöder funktionen för skattedeklarationer. Funktionen är vanligast i form av ett tillägg så som "skatteprogram", "deklarationsprogram" eller "bokslutsprogram".

Om du saknar ett program för skattedeklaration kan du skapa dina filer genom att importera din bokföring till vår e-tjänst för att skapa sru-filer direkt i webbläsaren. Läs mer om hur du kan importera din bokföring för att förifylla dina bilagor. Du kan också fylla i dem manuellt.

Lämna in bilagorna digitalt

Efter att du har fått dina .sru-filer behöver du ladda upp dem genom Skatteverkets e-tjänst "Filöverföring”. Se våra tydliga instruktioner för uppladdning här: detaljerade steg för att lämna in .sru-filer.

Varför används SRU-filer?

SRU är Skatteverkets filformat för överföring av digitala deklarationsblanketter. SRU-filen består av koder som är kopplade till BAS-konton som är en standard som används av alla bokföringsprogram på marknaden. Kopplingen mellan BAS-konton och deklarationskoder (SRU-koder) tillåter en sömlös överföring från din bokföring till inkomstdeklarationens huvudbilagor.

Vem kan lämna in Inkomstdeklaration 2 digitalt?

Personer med följande befattningar inom bolaget kan lämna in Inkomstdeklaration 2 digitalt genom Skatteverkets hemsida: